Οι δάσκαλοι οδήγησης παραμένουν εκτός δραστηριότητας για 6 μήνες – Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «εξωφρενικά», και «αιφνιδιαστικά» τα μέτρα επανέναρξης του κλάδου
Από τη Δευτέρα 19/04/2021 θα επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών, όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία.
Θα ανέμενε κανείς πως η είδηση θα γίνονταν δεκτή με ανακούφιση από τους εκπαιδευτές, καθώς παρέμεναν εκτός εργασίας εδώ και έξι μήνες, από τον Νοέμβριο του 2020.
Είχαν άλλωστε προηγηθεί έντονες κινητοποιήσεις του κλάδου, με αυτοκινητοπορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Μολαταύτα, το αιφνιδιαστικό της ανακοίνωσης, αλλά και η απουσία πρότερης διαβούλευσης με τον κλάδο, προκάλεσαν την οργή των επαγγελματιών.
Υπενθυμίζεται πως η επαναλειτουργία των σχολών θα γίνει υπό τους εξής, μεταξύ άλλων, όρους:
- Διαδικτυακή διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων και μαθημάτων
- Υποχρεωτικό self test για μαθητές, εκπαιδευτές και εξεταστές
- Εξετάσεις ανά μία ώρα με ραντεβού και ανοιχτά παράθυρα στο όχημα
Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτές, οι υποδομές για διαδικτυακά μαθήματα δεν υφίστανται, ούτε το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι πρακτικά αδύνατον να λυθούν τα ζητήματα αυτά έως τη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί η «σχετική Υπουργική Απόφαση και εγκύκλιος όπως είχε γίνει και πέρσι τον Μάιο, όπου θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας εκπαιδευτής στα διαδικτυακά fora του κλάδου – τα οποία έχουν πάρει «φωτιά» από τη στιγμή των ανακοινώσεων του κ. Χαρδαλιά.
Μείζον πρόβλημα είναι και οι εξετάσεις μέσω internet για τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς εκτιμάται ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί.
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι η οριοθέτηση των εξετάσεων ανά μία ώρα – μέτρο που υπαγορεύεται μεν από τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας, είναι εντελώς ανεφάρμοστο δε. Υπό κανονικές συνθήκες, με ραντεβού ανά μία ώρα δεν θα εξυπηρετούνταν παρά το 30% της κανονικής ροής εξεταζομένων.
Μετά από έξι μήνες χωρίς εξετάσεις, όμως, ο αριθμός υποψήφιων για δίπλωμα οδήγησης που έχει συσσωρευθεί είναι τεράστιος, και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ατέλειωτες λίστες αναμονής για κλείσιμο ραντεβού. «Πώς θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία των εξεταζόμενων αναφορικά με τις ημερομηνίες εξέτασης;» αναρωτιούνται οι εκπαιδευτές.
Άλλοι συνάδελφοί τους είναι λιγότερο ψύχραιμοι: «Άρον άρον μας ανοίγουν», σχολιάζει ένας εκπαιδευτής – για να λάβει την απάντηση από άλλον: «Δεν υπάρχει σωτηρία». «Δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός», «Μας ανοίγουν χωρίς να μπορούμε να δουλέψουμε», «Και τόσο καιρό τι περιμέναμε;» – είναι κάποια από τα (πλέον κόσμια) σχόλια που αναρτώνται στις ομάδες συζήτησης των εκπαιδευτών.
«Μας αφήνουν στο έλεος του Θεού», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στις σχολές οδηγών.
Κατά πως φαίνεται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ετοιμάζεται να καταγράψει άλλη μια «επιτυχία» στο πλούσιο ενεργητικό της θητείας του.